Indien je graag toetreedt tot de gemeenschap De Brug…

Sfeerbeeld De Brug

is de gemeenschap blij en vereerd met je interesse. Nochtans hebben we ervoor gekozen om een rustig en weloverwogen tijdpad te volgen. Dat is niet om af te schrikken, maar opdat jouw keuze en onze kennismaking met jou gebaat is bij verdieping en uitzuivering. Dat zou kunnen verwonderen omdat onze eigen engagement – volgens de regels van het huis – elk jaar vernieuwd wordt en je dus zou kunen denken "waarom niet gewoon eens een jaartje proberen?". Maar de praktijk van het samen gemeenschap vormen, leidt meestal tot een samen-leven voor een langere periode en – als het lukt – tot een levenskeuze. Daarbij is het zowel voor de gemeenschap als voor jou van belang dat we niet hals over kop tewerk gaan, maar met wat terughoudendheid. Beschouw deze terughoudendheid maar als een respectvolle benadering van je vraag, want we willen ons én jou beschermen tegen frustratie en kwesturen als we snel en als onbekenden met elkaar in zee gaan en achteraf wederzijds onaangename ontdekkingen doen. Dan bestaat de kans dat we verbittering en conflict stichten. Dat willen we absoluut vermijden.

Sfeerbeeld De Brug

De hiervolgende procedure is er dus op gericht om een zinvolle ingroeiperiode mogelijk te maken. Deze procedure kan je zelf beleven als een leuke tijd, maar geeft je evengoed de gelegenheid om ze in alle vriendschap te verbreken indien je dat wil.

1. Doorgaans heb je een eerste gesprek met iemand van de gemeenschap. In eerste instantie wordt er geluisterd en zal je uitgenodigd worden om eens vrijblijvend deel te nemen aan één van de gemeenschapsmomenten (een zondagsdienst, een gebedsdienst, een maaltijd). Met die persoon kan overeengekomen worden, dat jouw vraag naar de hele gemeenschap wordt gesteld.

2. De gemeenschap zal je dan vragen om je eigen motivatie naast de pijlers van De Brug te leggen en op basis daarvan een motivatie uit te schrijven. Je motivatie wordt dan voorgelezen in de vergadering van de gemeenschap, er wordt een "loods" aangeduid (een aanspreekpunt en begeleider doorheen deze procedure). Je blijft voortdurend uitgenodigd om eens een tijdje te komen verblijven, om verder kennis te maken met het gewone leven van De Brug in al zijn aspecten. Na weer een periode van bezinken en elkaar beter leren kennen (waarbij je loods je verder vertelt over de gemeenschap en steeds bereid is je vragen te beantwoorden), word je uitgenodigd op een vergadering om je motivatie en onze vragen daarbij nog eens verder te komen toelichten. Daarna bezint de vergadering zich nog verder over onze eerste gezamenlijke samenkomst en verneem je via je loods de stand van zaken.

3. Na nog een tijdje stelt de gemeenschap een timing voor. Dat kan zijn dat we nog eens moeten samenkomen, de vraag kan bovendien gesteld worden om tijd te maken voor verdere persoonlijke kennismaking met de verschillende leden van de huidige gemeenschap. Daarna wordt er samen met jou een datum afgesproken om bij ons in te trekken en samen met ons te komen wonen en leven. Dan begint je proefperiode of postulaat. We wonen samen, maar je treedt nog niet toe tot de vergadering waar de gemeenschap verder kan beschouwen wat het samenleven met ons en jou doet. Bovendien treed je naar buiten nog niet op als lid van de gemeenschap (nog geen begeleiding van gasten of getuigen in naam van) Tussen haakjes: deze vergaderingen zijn strikt vertrouwelijk, dus je hoeft geen schrik te hebben dat mensen zaken naar buiten gaan brengen. We willen overigens beklemtonen dat we altijd met respect voor jouw persoon spreken. Ons spreken is immers enkel op de mogelijkheden van je lidmaatschap gericht.

4. Na je proefperiode die minimaal 6 maanden duurt en beiderzijds verlengd kan worden gaan we ervan uit dat we elkaar hebben leren kennen. Je kan dan (zoals trouwens ook in bovenstaande stappen) met een gerust hart je vraag intrekken. Indien er zich voor de gemeenschap blijvende problemen voordoen, zal je dat ook via je loods vernemen.
Als het postulaat overgaat in een toetreding, vragen we je voor de tweede keer een motivatiebrief aan de gemeenschap te schrijven, nog steeds aan de hand van de pijlers maar nu ook met je evaluatie van de voorbije periode. Op dezelfde wijze als je eerste brief is er een kennisname van de vergadering en daarna een gesprek tijdens een samenkomst.

5. Indien dit alles goed doorlopen is, spreken we een datum voor jouw toezegging af (afhankelijk van de periode van het jaar is dat met de hele groep eind augustus of op een eigen tijdstip voor een periode tot aan de volgende toezegging van de hele groep). Je neemt nu deel aan alle aspecten en engagementen van het samenleven in gemeenschap.

Sfeerbeeld De Brug

Meer achteraf dan aan het begin van je vraag blijkt een lidmaatschap tot deze gemeenschap met haar eigen zending en pijlers een ingrijpende keuze te zijn. De lange kennismakings- en proefperiode kan dan een fijne bezinningstijd geweest zijn. Dat er niet over één nacht ijs gegaan wordt, ervaren mensen die deze procedure al hebben doorlopen als een weldoende noodzaak. Want na jouw toetreding is ook de gemeenschap bereid om een andere gemeenschap te worden, namelijk één met jou.